Historie

Dweilorkest de Klinkers is half jaren tachtig ontstaan toen een aantal enthousiaste leden van Harmonie Excelsior een alternatieve manier zocht om extra geld voor de verenigingskas op te halen. Naast het ophalen van oud papier wilden ze als boerenkapel tegen een geldelijke vergoeding binnen de gemeente Langedijk en in de directe omgeving activiteiten muzikaal opluisteren. Als subtiele verwijzing naar de oorsprong werd voor de naam ‘The old paperboys’ gekozen. De muziek werd geschreven, de verenigingsinstrumenten gesmeerd en het feest kon beginnen!

 

Na een aantal jaar met groot succes als zittend orkest door het leven te zijn gegaan, ontstond eind jaren tachtig, begin jaren negentig het idee om als dweilorkest muziek te gaan maken. Omdat een dweilorkest zich veelal op straat bevindt, werd het orkest omgedoopt tot ‘De Klinkers’. Naast de optredens in en om Langedijk kwamen er steeds meer opdrachten van buiten de dorpsgrenzen. Het repertoire werd gemoderniseerd en uitgebreid en al snel waren De Klinkers vele weekenden te vinden op jaarmarkten, carnavalsfeesten, serenades en andere feestelijkheden door heel Nederland. De bekendheid hield echter niet op bij de landsgrenzen, want ook in Denenmarken en Duitsland werd opgetreden.

 

Inmiddels bestaat de band alweer zo’n dertig jaar en treedt nog steeds met grote regelmaat op. Hoewel door de jaren heen de bezetting wel wisselde, is De Klinkers een hechte en constante groep met enthousiaste leden die veel tijd in het musiceren steken. Bijzonder is ook dat veel van de oorspronkelijke leden nog steeds lid is. Wel is het orkest door de jaren heen steeds groter geworden en worden er tegenwoordig ook door muzikanten van buiten Harmonie Excelsior muzikale nootjes bijgedragen.

 

Hoewel er door de jaren heen het nodige is veranderd, is de doelstelling van het orkest altijd gelijk gebleven, namelijk op een gezellige en leuke manier geld ophalen voor de verenigingskas. Want wat is er leuker dan met het uitoefenen van je hobby deze hobby helpen in stand te houden?

Aankomende optredens
    No events